Batat to warzywo, które ciekawiło mnie od dłuższego czasu, ale jakoś nie składało się, żeby go nabyć. Co jakiś czas rzucał mi się w oczy jeden czy drugi pomysł na bataty. Postanowiłam, że tym razem już na pewno kupię sobie ten “słodki ziemniak”.
Tu z pomocą przyszły mi delikatesy internetowe (pierwsza spożywka on-line). Będąc zielona w temacie batatów na pewniaka zamówiłam sobie 0,5 kg. Nie muszę mówić jaki szok przeżyłam, gdy okazało się, że mój batat waży 0,6 kg i to wszystko w jednej sztuce. Chodziłam dookoła niego przez cały tydzień, myślałam, szukałam inspiracji. W końcu się poddałam, już miałam plan by przerobić go w niedzielę na frytki. I tu znów moje plany (oczywiście te dotyczące batata) zostały pokrzyżowane. Bo w niedzielę gościliśmy dziadków Dzieciorki, więc już w sobotę chciałam żeby Małżon zrobił jakieś ciasto. Przeglądając moją ulubioną książkę z wypiekami trafiłam na ciasto batatowe! I tym sposobem mam dla was absolutnie pyszne ciacho. Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo w żadnym sklepie nie było daktyli (zastąpiłam je żurawiną). Ale przejdźmy do sedna, poniżej to co potrzebne do przygotowania ciasta z batatów.

Składniki:
– 600 g batatów
– 250 g miękkiego masła (czyli Kasia, Palma)
– 300 g cukru (ja dałam połowę)
– 4 jajka
– 300 g mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 14 posiekanych daktyli (u nas trzy garście żurawiny)
– 1 szklanka uprażonych połówek orzechów włoskich
IMG_0544
Wykonanie:
Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy grubą warstwą masła, piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Bataty obieramy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy lub ubijamy na gładką masę. W osobnej misce masło ubijamy z cukrem, po czym łączymy z batatami. Dodajemy pojedynczo jajka, stale ubijając naszą masę.
IMG_0547Dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, żurawinę (oryginalnie daktyle posiekane) oraz orzechy. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut. Do momentu aż upiecze się w środku (sprawdzamy patyczkiem)IMG_0552Gdy patyczek będzie suchy, wyłączamy piekarnik, wyciągamy ciasto z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. W oryginalnym przepisie ciasto dekoruje się również karmelizowanymi plasterkami batata.

A jeśli ktoś z was ma ochotę spróbować karmelizowanych plasterków batata to już mówię jak je przygotować.
Potrzebujemy:
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki cukru
– 50 ml wody
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Na wolnym ogniu podgrzewamy plasterki batatów z miodem, cukrem, wodą i cynamonem przez około 5 minut. Wyjmujemy i gotowe.

Smacznego!

Written by Marta S.

  • Aga

    mam nadzieje ze to ciasto jest smaczniejsze niz deser z batatow ktory kiedys jadlam 😉

    • Silje

      Jest pyszne :) jakbys nie wiedziała co jesz to byś się nie zorientowała, że to z batata.

  • Muszę spróbować :)

  • Lubię nowości :) Jak kiedyś spotkam to cudo koniecznie kupię i wypróbuję twój przepis :)