Placki ziemniaczane od zawsze kojarzyły mi się z masą pracy. Obieranie, ścieranie, krew na rękach, aż do finalnego produktu ociekającego tłuszczem. Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale znalazłam na placki sposób. W zasadzie to dwa sposoby.
Pierwszy z nich to ktoś (coś) co za mnie doprowadzi ziemniaki do stanu startego. Pierwszym narzędziem, które spełniało to zadanie jest mój mąż, finalnie zastąpiony przez TM31. Sposób drugi to wyeliminowanie z nich tłuszczu. Inspirację znalazłam na jednej ze stron internetowych i od jakiegoś czasu placki piekę w piekarniku. Tym sposobem mogą być one jedzone nawet przez Rozalkę i z tego co widzę bardzo jej smakują. Jak powstają nasze placki z mięsem i sosem?

PLACKI
Składniki:
– 4 duże ziemniaki
– 1/2 szklanki kaszy manny
– średnia cebula
– 2 jajka
– 3-4 łyżki otrębów owsianych
– 3-4 łyżki płatków Corn Flakes
– pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce/w malakserze/innym sprzęcie. Łączymy z resztą składników i dokładnie łączymy. Piekarnik nagrzewamy do 180º, termoobieg. Placki wykładamy na papier do pieczenia łyżką. Pieczemy 20 minut. Po 10 minutach oprócz termoobiegu uruchamiamy grzejnik dolny i górny. Jeśli używacie piekarnika gazowego po 10 minutach trzeba odwrócić placki na drugą stronę.

MIĘSO Z SOSEM (tu cielęcina)
Składniki:
– kawałek cielęciny
– łyżeczka cukru
– smalec
– pieprz, słodka papryka
– wywar mięsny/rosół
– 2 łyżki mąki pszennej lub gęsta śmietana

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy łyżeczkę cukru, kiedy to się stanie dodajemy smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso, podsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy wywarem mięsnym miej więcej 1cm nad poziom mięsa i dusimy na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie zagęszczamy mąką lub śmietaną, doprawiamy pieprzem i papryką. Dusimy jeszcze przez chwilę (20-30 minut).
IMG_0153
Podajemy w towarzystwie domowych kiszonych ogórków, wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!

Written by Marta S.