Zawsze gdy organizujemy jakąś imprezę w domu zastanawiamy się jakie przekąski zaserwować. Ja mam ten problem zawsze. Tym bardziej, że nie przepadam za długim siedzeniem w garach. Najchętniej zawsze zamawiałabym gotowe przekąski, jednak warto czasem dać coś od siebie. Przed nami czas wielu imprez. Lada dzień sylwester, później karnawałowe szaleństwo. Okazji do spotkań z przyjaciółmi będzie mnóstwo. Więc co przygotować na stół, by nie było nudy?
Przekąski standardowe
Takie lubię najbardziej. Dlaczego? Ponieważ są najprostsze do przygotowania Nie wymagają dużych nakładów czasu i pracy. Można powiedzieć, że robią się same. Do takich przekąsek zaliczam:
- deska serów – sery żółte twarde i miękkie, sery pleśniowe różnych rodzajów, sery owcze i kozie
- deska wędlin – kindziuk, salami, kabanosy, kiełbasa
- caprese – prosta sałatka z pomidorów i sera mozzarella, polana oliwą, posypana pieprzem i dekorowana świeżą bazylią
- jajka z majonezem
- sałatka jarzynowa
- roladki z tortilli – serek topiony lub twarogowy, szynka, ser żółty, cebula, papryka, szystko zwinięte w roladkę i pokrojone w grube plastry
- mini kanapeczki – według naszego uznania
- pikle, ogórki kiszone, marynowane grzybki
Przekąski wymagające więcej pracy
Tu propozycji będzie zdecydowanie więcej. Nie wszystkie z nich robiłam, ale za to wszystkie jadam. Te, których nie robiłam osobiście zamierzam zrobić. Po prostu tak mi smakują, że muszę wypróbować przepisy, które posiadam. Poza tym fajnie od czasu do czasu wprowadzić jakieś nowości na towarzyski stół.
- kulki serowe – ich wersji są setki, warto wypróbować kilka i wybrać najlepszą. Są trochę czasochłonne, zwłaszcza wersja, w której kulki smażymy na głębokim tłuszczu
- wytrawne kruche babeczki – babeczki można kupić gotowe, pozostaje jedynie nadzienie, możemy przygotować ulubioną pastę, np. paprykową czy z łososia. Babeczki nadziewamy pastą i dekorujemy, np. oliwkami, kaparami czy kawiorem
- mini-burgery – tej przekąski z pewnością nie muszę wam przedstawiać. jest jednak czasochłonna, ponieważ wymaga przygotowania malutkich bułeczek, kotlecików i złożenia wszystkiego w całość
- sakiewki z ciasta francuskiego – przykładowy przepis znajdziecie tu
- nadziewany makaron – tu także może ponieść nas fantazja, możemy nadziewać duże muszle, możemy przygotować cannelloni, to czym nadziejemy makaron jest zależne od naszych smaków i preferencji
- nachosy i salsa – przygotowanie zajmie nam trochę czasu, zwłaszcza jeśli wszystko robimy samo od a do z
- pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej – pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę, owijamy plastrem szynki (lub boczkiem) i nabijamy na wykałaczkę, całość pieczemy w piekarniku
- taco – tej meksykańskiej potrawy nie muszę wam chyba przedstawiać
- faszerowane papryczki lub pomidory
- bruschetta – myślę, że i tą włoską przystawkę większość zna doskonale, to grzanki z pomidorami, mozzarellą, tuńczykiem i oliwkami
Coś na ciepło
Na ciepło sprawdzi się wiele prostych potraw. Możemy zrobić pizzę lub lasagne, możemy generalnie iść we włoską kuchnie, która sprawdza się na imprezach. Część z wyżej wymienionych przekąsek również można podać na ciepło. I choć typowym polskim ciepłym daniem na imprezach jest bigos lub schabowy to możemy wybrać coś zupełnie innego. My bardzo często na ciepło robimy frankfurterki, sprawdzają się zawsze. Lubię wcześniej ugotować barszcz czerwony lub żurek do picia, kiedy zupa się podgrzewa szybko gotuję kiełbaski. Równie szybko można przygotować jakąkolwiek zapiekankę, wystarczy umieścić wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu i o odpowiedniej porze imprezy wsadzić do piekarnika.
A może i wy podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przekąskami na imprezy?
Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi niezmiernie miło, gdy zostawisz po sobie ślad.
Zapraszam do śledzenia mojego profilu na facebook oraz instagram.